In 2009 is er een mountainbike route gekomen in toen nog de gemeente Hoogezand-Sappemeer, met een afstand van 21 kilometer.

Door dat vaak te maken had met vernielingen waren er regelmatig markeringsbordjes weg, dit was voor ons als mountainbikers zeer vervelend. Maar ook de uitdaging was er niet veel lange stukken hoog gras en ook veel beton op de route, dit maar de route totaal niet interessant voor mountainbikers. Ook was de periodieke onderhoud er niet, wat de route niet ten goede komt. In 2017 heb ik eens na vraag gedaan over de mtb route, en de gewenste onderhoud te verbeteren. Maar per 1 januari 2008 is het een fusiegemeente geworden samen met Slochteren en Menterwolde, samen zijn we de gemeente Midden-Groningen geworden.

Eind 2018 heb in nog een contact gezocht met de gemeente, en samen hebben we overleg gevoerd om te kijken hoe we nieuw leven in de mtb route kunnen krijgen. Maar ook om de onderhoud kosten te kunnen verlagen voor de toekomst, er waren twee oplossingen: route verbeteren of de route verwijderen. We hebben gekozen voor de route te verbeteren, en een bredere draagkracht te krijgen om goed te kunnen onderhouden.

In juni 2019 is er een er een trailrun route bij gekomen en samen met een aantal vrijwilligers zijn de bordjes geplaatst, met dank aan de gemeente Midden-Groningen voor de trailrun bordjes.